Nuffnang vs Google AdSense

Sunday, July 17, 2016


HOWDY! Ok ni aku pinjam ayat dari Nuffnang. But wait! Apa itu Nuffnang , Google Adsense? I is confuse  >…< To be honest aku ni hanyalah baby blogger yang masih merah lagi kalau nak diukur dengan umur. But since aku ada dapat pertanyaan dari blog reader aku ; irda garmain tentang Google Adsense  di entri  - Proud Achievements in Less than 6 Months of Blogging, so aku rasa tak elok lokek ilmu. Maka terbitlah entri ini.


Btw, aku akan terangkan secara on surface je...nak mendalam aku tak pro. Maybe untuk new blogger bolehlah faham sikit -sikit.

Kalau korang blogwalking and nampak ada iklan/advertisement  keluar kat blog blog tu maksudnya blogger tersebut telah sign up dengan Nuffnang atau Google Adsense untuk menyewakan ruang di blog mereka. Nuff and AdSen (nama singkat) ni macam orang tengah yang deal dengan pengiklan. KALAU blog kita menepati ciri- ciri yang pengiklan nak, maka akan adalah iklan dari syarikat pengiklan tersebut. Macam contoh iklan Honda dan Vaseline yang tengah aktif sekarang di blog blog.

So, Nuff and AdSen ni lebih kurang sama ja. MOTIF blogger sign up of course untuk buat duit poket la.. Dah alang- alang menulis syok jugak kalau ada income masuk. Merasa la jugak hasil penulisan sendiri. Yedok?

Tapi macam aku blogger baru, income dari Nuff tersangatlah sendu. BUT income AdSen lebih menggembirakan walaupun sign up lebih lambat berbanding Nuff. Tapi takde la sampai tahap boleh benti keje jadi full time blogger..hehehhe.

Cara Sign up Nuffnang Google AdSense


How to sign up?

NUFFNANG  - senang je. As long as you love me ada blog, you boleh sign up. But untuk domain wordpress yang free tak boleh naa...so new bloggers elok la sign up dengan blogger.com . Pi la website nuffnang.my pastu sign up la..isi apa yang patut...elok isi semua particulars bagi memudahkan blog korang berjaya dipilih pengiklan. Dah habis isi amik la code iklan yang ada cari dekat dashboard nuffnang hampa. Ada aiihhh cari betul2 menu sebelah kiri tu.... Tekan and akan keluar code .Ikut ja instruction. Tak semestinya iklan akan keluar terus di blog korang. IKLAN NUFFNANG ADA TIME. melainkan blog korang memang femes giler...boleh la 24 jam iklan tersiar. Masyuk la korang...

Google AdSense - AdSen ni lebih banyak cekadak berbanding Nuff yang mudah.

Aku ajaq cara sign up Google AdSense melalui blogger.com tau.
Dashboard --> Earning (kalau boleh tekan button bermakna blog korang layak untuk masuk audition) --> sign up ler. Ia akan direct korang ke page google adsense. Sign in guna gmail. Kalau lagi senang pakai gmail blog korang.

Lepas apply tunggulah sama ada korang berjaya lepas tapisan pertama atau tak. AdSen ada syarat - syarat untuk membolehkan blog korang diterima oleh abiang Google.
Antara syarat-syarat adalah seperti :

1) blog korang mesti at least 3  months old atau ada banyak entries. 

2) abiang Google lebih menyukai blog berbahasa Inggeris ... But kalau blog rojak macam aku pun ok kot. Tapi aku ada baca yang Google sekarang more lenient to Malays. So ok ja hampa nak tulis BM. 

3)Traffik yang tinggi. Pernah baca perlu 1000 views per day... But blog aku xde la 1000 views per day... Kadang-kadang ja hampir capai. So it depends jugak. 

4) Entries  yang menarik dan original. Bukan entry copy paste nah... Nak copy paste boleh but be creative jangan la sampai sejibikkk.

Hampa rajin-rajin la bukak page earning (dekat dashboard blogger). Kalau tengah review dia kan tulis ayat lebih kurang pending kot. Kalau takda ayat pending maksudnya akaun hampa berjaya lepas tapisan pertama.

Time ni la aku confuse sebab aku ingat dah lepas tapisan. Excited nak pasang banner ads tapi ads tak muncul. Rupa- rupanya akaun Google AdSense aku tak fully activated. Kuangjo! Tapi bersyukur malam tu jugak dapat email from Google yang akaun dah aktif. So menari-narilah iklan di blog aku. Apa lagi... Klik laaa...muehehehe.

Aku baca approval mostly takes 2 weeks and ada yang sampai months. Tapi depends jugak. Maybe nasib uolls baik macam aku 

Kenapa perlu sign up Google Adsense Nuffnang


Kelebihan Nuffnang:

*Mudah
*Di bayar apabila iklan di klik (CPC)
*Boleh dapat invitation untuk events
*Famessss dikalangan blogger Malaysia
*Kalau dapat iklan CPUV boleh tahan masyuk jugak (sob sob sob tak penah dapat lagi)

Kelebihan Google AdSense:

*Lebih lumayan (pay in USD)
*Iklan macam CPUV nuff, dibayar jika dilihat.
*Iklan dibayar jika di click macam CPC Nuff

Amaran: korang jangan sesekali klik iklan adSen korang sendiri. Google boleh disqulified akaun korang.

Kalau hampa nak aku tulis entri pasal cara nak cash out duit dari Nuffnang or Google AdSense pun boleh tinggalkan komen. Nak cara pasang banner iklan pun boleh ja.. pendek kata apa-apa pandangan and persoalan just drop your comments below okeh??

P/s: cara cash out tu once aku da buat aku tuleh la...hahahhah
P/ss: banyak lagi publisher, tapi nuff dan adSen ni yang femes dikalangan blogger la
P/sss: kucing dua ekoq tu syok kalau hampa baik hati click click ikan kami...heeee



Thank You sebab baca entri yang panjang. Love you all. Btw komen la sikit. 

You Might Also Like

20 comments

  1. Alhamdulillah tahniah...kak PC dah cuba banyak kali juga mohon Google Adsense tapi kena rejected..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe boleh cuba lagi... cuba tulis 2-3 articles in english,,,mana nak tau lepas =)

      Delete
    2. Hihihihi sama kak.. Kena reject. Kui kui kui :p

      Delete
  2. Ooo.. Bagus la rezeki yer..
    So far sy xberminat lg nk letak iklan diblog sy tu.. Hehe..

    Nice info share..

    ReplyDelete
  3. hehehe..wowo terharu tau melayan pertanyaan irda...agak padat info ni..terima kasih babeh..moga murah rezeki u dan dari blog sendu bak u kata..actually blog u hot hokey...ok babeh..i nak tanya satu lagi ni..apa beza follower yang klikc"follow this site"atau just button follow kat profile melalui google tu..kang kekadang sesetangah blog ada follower yang banner warna biru tu"follow this site"tapi kat pic pun ada butang follow tp google follower..mohon pencerahan sikit dear..

    bytheway...i dah jadi pembaca tegar blog u ni..hehehe..komen pun rasa macam tak nak stop..hahah..nice to know u babeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq , =)) kiss kiss
      terharu sbb sudi jadi pembaca tegar.
      follower google tu utk jadi follower di akaun google plus... kalau blogger ada share blog updates/sync dgn blog so boleh la tahu latest update akaun yg awk follow

      follow this site (follow blog) pulak segala updates blog yg awk follow akan muncul di home blog awak. =)

      btw, nice to know u too darls

      Delete
  4. i like both tp sekarang malas nak letak ads kat blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, xpe... blog u dah otai, i'm a fan..

      saje letak ads utk topup tabung kawen..hahah

      Delete
  5. Wahh.. tahniah! At least dapat jugak merasa adsense tu. kita tak pena dpt lagi adsense tu. sobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk la audition lagi,...kot kali ni lepas.. =)

      Delete
  6. Kita pakai Nuffnang je setakat ni. Macam mnariklaa pulak Google ads bila baca entry nih. hihi

    ReplyDelete
  7. pernah pakai nuffnang tapi tak pandai and tak tau langsung pasal nuffnang dulu xD

    ReplyDelete
  8. bestnyaa ada adsense.. kita guna nuff je

    ReplyDelete
  9. Banyak kali nak try register Google Adsense ni tapi macam tak reti lah iskh. Asyik tergendala je taktau betul ke tak kita try register tu..

    ReplyDelete
  10. Siqah dah dua kali register Google Adsense tapi rejected. Malas dah nak cuba lagi.. Huhu

    ReplyDelete
  11. Sekarang saya cuma siarkan iklan nuffnang je. Adsense dah lama kena banned pastu dah susah nak register yang baru

    ReplyDelete
  12. nice sharing
    nuffnang agak slow skrg berbanding dulu2 tp masih boleh la nak jana pendapatan pasif
    adsense mmg terbaik tetapi kalau dapat blog trafik tinggi bahasa inggeris mmg masyuk. adsense mmg rajin blok web dan akaun. kena hati2 ye :)

    ReplyDelete
  13. Terima kasih banyak sebab share benda ni. Abih sya bca semua. Syok je ayat. Adsen lebih lumayan tapi leceh skit nak apply.. btui3

    btw, singgah la blog saya ya. TY

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you sudi membaca smp habis..and sorry for late reply..baru je aktif balik minggu ni..hehe

      Delete